Rovatok

Linkblog

Utolsó kommentek

Címkék

1984 (1) against (1) anyád (1) bad (1) balatonszemes (2) bemutató (3) beszámoló (4) booking (1) boroskóla (1) break (1) budapest (2) buzipánkok (1) dolls (1) elindult (1) exploited (1) fanzine (2) film (1) freefest (1) győr (1) hardcore (1) hardcorepunk (1) hc (1) high (1) ignite (1) japán (1) kid (1) koncert (1) kuplung. (1) kurva (1) leptospirose (1) marina (1) metalcore (1) misfits (1) morality (1) nesze (1) nofx (1) nyár (1) orálisélmény (1) paks (1) pécs (1) pecsa (1) poetry (1) punk (5) punkrock (1) radio (1) ramones (1) redlineoffside (1) reflected (1) religion (1) rentokill (1) revue (1) rock (1) rockers (1) roll (1) school (1) semmikomoly (1) silence (1) something (1) sörgyár (1) szopjonleafaló (1) tapolca (1) tetoválás (1) the (1) toy (1) trash (1) underground (1) v2 (1) videó (1) video (3) videósdi (1) wassup (1) watchmybag (1) you (1) zene (1) Címkefelhő

Bad Religion - Budapesten, meg úgy általában

2008.02.23. 12:19 wdc

Pár napja olvasható a punkportál fórumán a következő :

A BPRNR BOOKING BÜSZKÉN BEMUTATJA:
2008. JÚNIUS 11. BUDAPEST @ PECSA
BAD RELIGION (USA)

Úgy érzem jól fog kezdődni a nyár, megéri ehhez igazítani majd a vizsgáimat.. Le a kalappal, mostanában havonta fordulnak meg itthon "nagyobb" bandák. A Bad Religion harmadszor látogat el hozzánk: Először 1998. szeptember 11-én az Europark parkolójában a Vans Warped tour-on, majd 2000. augusztus 7-én a Sziget fesztiválon lépett fel hazánkban.

Mit is kell tudni a Bad Religionról?

röviden...
1980-ban alapította 4 középiskolás srác, névszerint Greg Graffin, Jay Bentley (ő pengetett a Wasted Youthban Circle Jerksben is többek közt) Brett Gurewitz, és Jay Ziskrout. Abban az időben rengeteg vallási műsor ment a tévében, meglehetősen agymosó módra, amit Gregék kicsit sem kedveltek, innen jött a Bad Religion (Rossz Vallás) név. Egy "sötét folt" a zenekar történetében, hogy 81-ben Brett jómodú szülei támogatásával megalapította az Epitaph Recordsot. Ezután kiadták az első LPjüket, majd 1 évre rá, a  How Could Hell Be Any Worse? című nagylemezt. Nem sokkal ezután Jay Ziskrout kilépett és helyére Pete Finestone érkezett a dobok mögé.
az 1983-as Into the Unknown lemez első hallásra (meg sokadszorra is) igen furcsa, a szintetizátorkíséret miatt. Azoknak akik addig szerették a BR-t, nem is nagyon jött be. Mára már persze elég népszerű, főleg a gyűjtők körében, nem igen lehet beszerezni (már ha belehet) 100 dolcsi alatt. Az 1984-ben megjelent Back to the Known már a régebbi vonalukat képviseli. Ezen a lemezen Brett kábítószerfüggősége miatt már a Circle Jerkses
Greg Hetson pengetett. Ez a lemez nem sokat változtatott, a zenekar 2 évre telejsen eltűnt.
1986-ban újjáalakultak, majd a következő évben kiadták a Suffer című lemezt. Ez az album meghozta nekik az átütő sikert, és így visszakerültek a punk szcénába. Nem hiába a siker, sokan tartják ezt a legjobb BR albumnak (én mondjuk nem), sokan azt is állítják, hogy az egész délkalifoniai punk szinteret megváltoztatta.(A NOFX 2001-es Surfer című kislemezének borítóján a Suffer borítójáról származó égő emberalak látható, a tengerparton állva, kezében szörfdeszkát tartva, és láthatóan a betűtípusok is megegyeznek). A sikert tovább növelte a 89-es No Control (személyes kedvencem), az 1990-es Against the Grain, és az 1992-es Generator.
Innentől Pete Finestone helyett Bobby Schayer a Bad Religion új dobosa.
az 1993-es Reciple for Hate az Atlantic Recordsnál jelent meg. Ugyanitt, 94-ben jelent meg a Stranger Than Fiction című lemez, ami megintcsak sokak szerint a legjobb lemez. Sok újságtól és weblaptól kapott magas minősítést. Vokálozik rajta a Rancidből, Operation Ivyból, Transplantsból és szólóprojectjéből ismert Tim Armstrong, valamint a Pennywise énekese, Jim Lindberg. Ezt követően Bratt kilépett a bandából. Hivatalosan azért, mert túl sok elfoglaltságot jelentett neki az Epitaph, nemhivatalosan pedig szerinte a Bad Religion eladta magát amikor egy nagykiadóhoz szerződött (ma már szeritem az Epitaph is annak számít - de legalábbis undergroundnak biztos nem). Brett a The Daredevils nevű bandában folytatta, aminek egy számában a Hate You-ban írja meg Jay Bentleyhez szóló, ezzel kapcsolatos üzenetét.
Bratt helyére a Minor Threat korábbi gitárosa Brian Baker jött.
A Bad Religion három újabb albuma a The Gray Race, a No Substance és a The New America és a koncertalbuma (Tested) közül csak az első volt sikeres, ezért a zenekar szakított az Atlanticcal és visszatért az Epitaphhoz. Eddigre Bratt már megszabadult drog- és alkoholfüggőségétől.
Bobby Schayer egyre rosszabbodó vállsérülése miatt kilépett és a helyére Brooks Wackerman, a Suicial Tendencies korábbi dobosa állt, vagyis inkább ült. A 2002es Process of Belief megjelenése előtt Bratt visszatért a zenekarba, így 3 gitárossal nyomták tovább. A 2004es The Empire Strikes First albumon ez hallatszódik is. Ez az utóbbi 2 album ismét elnyerte a rajongók és a "szakma" tetszését is. Ezidőtájt Az Epitaph újramasterelt és kiadott több régi lemezt (minek?), egy lemezre sürítve nagylemezeket és kismelezekkel (ezt meg főleg minek?). 2007-ben megjelent a 14. album, pontosan 25 évvel az első után New Maps of Hell címmel. Erről sokat nem tudok, igazából sosem hallgattam, de majd egyszer biztos rászánom magam.
Rengeteg banda állítja, hogy a BR zenéje hatással volt a zenéjükre.
Ha ma már csak árnyéka is a Bad Religion régi önmagának, mindenképpen érdemes lesz megnézni őket.

köszi a figyelmet!
buda

(a linkelt albumcímekre kattintva videókat láthattok, amik megmutatják milyen is volt a banda zenéje akkor)

2 komment

Címkék: budapest religion pecsa bad punkrock

A bejegyzés trackback címe:

https://wedontchange.blog.hu/api/trackback/id/tr54351264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bazsa 2008.03.08. 20:52:17

Hát én ennek nagyon örülök. :]
Nem tudod esetleg, hogy miket fognak játszani a koncerten? Az új albumot népszerűsítik vagy vegyesen fogják tolni?

Inge 2008.04.04. 19:56:15

Szerintem király,h Bad Religion jönn Budapestre és hogy végre jó PUNK zene is lesz Magyarországon és környékén! :D
süti beállítások módosítása